top of page

cinnovate

Foto van schrijvercinnovate

We doen dat niet voor niets!

“Het is eigenlijk heel simpel. Als er sprake is van een zorgalarm, dan moet dat worden opgevolgd. Dat hoeft niet persé door naar een kamer te gaan, want tegenwoordig kan je vaak via technologie op afstand horen of zien wat er aan de hand is. Maar ook dat is alarmopvolging. Het niet opvolgen van een alarm kan catastrofale gevolgen hebben!”


Aan het woord is Ferry van Dingstee, business developer bij Cinnovate en sterkhouder als het gaat om de borging van alarmopvolging binnen het Cinnovate platform. Als Ferry ergens opgewonden van kan raken is het de constatering dat bij veel zorgorganisaties die borging steeds verder onder druk komt te staan. Dus we hebben hem een valeriaantje gegeven en gevraagd nog eens rustig uit te leggen waarom opvolging zo belangrijk is.


“Zoals ik al zei, het is heel simpel”, gaat Ferry verder. “Een zorgalarmsysteem stuurt niet voor niets een melding. Blijkbaar is er iets met een cliënt aan de hand en heeft die ondersteuning nodig. Dan mag het natuurlijk nooit zo zijn dat de berichtgeving naar de zorgmedewerkers na een paar keer gewoon automatisch stopt als geen enkele zorgmedewerker er iets mee gedaan heeft”.


Als wij aangeven dat het wellicht een alarmbericht van een cliënt betreft die heel vaak onnodig op de halszender drukt dan schuift Ferry toch weer naar het puntje van zijn stoel. “Dan moet je diegene geen halszender geven”, roept hij dan. Bij Cinnovate hanteren we al jaren het principe dat je alleen actieve of passieve alarmering bij cliënten moet toepassen die alleen valide alarmberichten genereren. Je kunt niet van zorgverleners verwachten dat ze op basis van weinig informatie alarmen zelfstandig aannemen en kunnen negeren. Dat is vragen om problemen. Ik snap dat veel zorgmedewerkers meldingsmoe zijn, ofwel wars van de piepjes. Maar het stoppen met alarmberichten versturen als een alarm na een paar keer niet opgevolgd is, is dan geen oplossing.”


Het verminderen van het aantal ‘piepjes’ staat al heel lang hoog op de agenda bij Cinnovate. Ferry wijst ons op onze kernelementen op dat vlak.


  1. Alarmdifferentiatie: zorgen dat alarmberichten van een bepaald type naar relevante medewerkers verstuurd worden.

  2. Alarmverificatie: zorgen dat een alarmbericht altijd juist is. Monitoren of sensorinformatie correct is en daar waar nodig aanpassen aan de praktijk.

  3. Flexibele diensten: zorgen dat medewerkers zelf kunnen bepalen van welke cliënten en van welke sensoren ze alarmberichten ontvangen.

  4. Cliënt is de basis: zorgen dat je alleen maar sensoren toepast die valide alarminformatie van die cliënt kunnen genereren.


We wijzen Ferry erop dat er steeds nieuwe technologie op de markt komt die zo goed inspelen op specifieke problematiek dat zorgorganisaties de minder goede borging van zorgalarmering dan maar voor lief nemen.


Ferry slaakt een diepe zucht. “Ik snap dat nieuwe technologie op veel vlakken kan helpen maar de veiligheid van een cliënt mag wat mij betreft nooit in het geding komen. En het hoeft ook helemaal niet zo te zijn want wij hebben een open API. Al die leveranciers kunnen heel eenvoudig koppelen aan ons platform en dan zorgen wij voor die alarmopvolging en ook voor bijvoorbeeld het conformeren aan NEN 7510, wat vaak ook bij al die leveranciers nog helemaal niet is geregeld. Cinnovate helpt graag bij het implementeren van nieuwe technologie. Wij zeggen nooit nee, ook niet als dat betekent dat wij bepaalde onderdelen van het systeem niet meer zelf mogen leveren. Wij bieden iedereen met een kwalitatieve technologische zorgtoepassing een plekje op ons CareServer platform”.


Ferry heeft ons overtuigd. De Borging van alarmopvolging is een essentieel onderdeel van zorgalarmering en mag nooit onder druk komen te staan.


“We doen dat natuurlijk niet voor niets. Sommige zorgorganisaties zeggen dan; het gaat toch al de hele tijd goed’, ja tot het een keertje fout gaat natuurlijk. Totdat er een keer een cliënt ernstig gewond raakt of overlijd omdat de zorgmedewerkers na 4 alarmberichten geen notificatie meer kregen. Zo gaan wij in ieder geval nooit te werk en dat zou niemand moeten doen”, aldus Ferry van Dingstee.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page